Осінь заходить у наші сади, даруючи нові фрукти. Уже ось-ось айва дозріє і постане питання, що ж з нею робити. Пропоную кілька простих і доступних кожному рецептів.
Давні римляни називали айву медовим яблуком, порівнюючи його смак і запах з медом. На перший погляд айва здається твердим і не дуже зручним для приготування фруктом, але, якщо трохи заморочитись і мати дрібку терпіння, то айва розкриває свою таємницю, соковиту, солодку м’якоть з неповторним запахом і ароматом.
Коли збирати айву? Пам'ятейте, що збирають айву пізньої осені, коли плоди повні та дозрілі, але ще жорсткі на дотик. Плід повинен бути насичено-жовтого кольору і дуже ароматним. Айва є багатим джерелом макроелементів: заліза, калію, міді, містить багато вітаміну C.
Варення з айви
Для приготування варення з айви вам потрібно:
- 1 кг айви
- 100 мл води
- 125 г цукру
Приготування:
Айву потрібно помити, очистити від шкірки і видалити насіння. Потім наріжте айву невеликими кубиками до 2 см кожен.
Покладіть айву в каструлю, додайте воду і цукор. Варіть на повільному вогні, поки айва не стане м’якою, а консистенція варення густою. Гаряче варення розлийте по заздалегідь стерилізованих банках і щільно закрийте.
Конфітюр з айви
Плоди айви (приблизно 1,5 кг) необхідно помити, потім видалити кісточки і нарізати плоди невеликими шматочками. Помістіть їх у велику банку і засипте цукром (приблизно 800 г), потім поставте в холодильник на кілька годин. Після цього варіть плоди айви на повільному вогні, поки вони не стануть м'якими і суміш не загусне. Час від часу помішуйте. За бажанням додайте трохи соку лимона.
Готове варення, ще гарячим, розкладіть у маленькі баночках, щільно закрийте і зберігайте в темному місці - воно чудово доповнить тости, крекери або солодке печиво, наприклад, брауні, і чудово зігріє зимовими вечорами.
Наливка з айви
Для того, щоб зробити наливку з айви вам знадобиться:
- 1 кг айви
- 1 л спирту
- 0,5 л горілки
- 0,5 кг цукру
Приготування:
Правильно підготуйте фрукти. Стиглі плоди айви потрібно нарізати на дрібні шматочки, ретельно видаляючи кісточки. Подрібнені фрукти складайте у велику банку шарами, пересипаючи шари цукром. Повну банку накрийте марлею. Приблизно через тиждень розлийте сік по пляшках, а фрукти, що залишилися у банці, залийте алкоголем до самого верху. Особисто я залишаю трішки соку в банці, щоб настоянка не була такою міцною і мала яскравіший смак айви.
Витримайте настоянку в темному місці, а краще в підвалі, 6-8 тижнів. Після закінчення цього часу настоянку розлийте у пляшки. Краще проціджувати настоянку крізь кілька шарів марлі, шоб дрібні шматочки фруктів не псували вигляд напою у келішку.
Варто пам’ятати: Що більше часу вашій настоянці, то глибший у неї буде смак та післясмак.
А що робити із використаними шматочками айви? Не викидайте їх. Якщо ви любите пекти, то шматочки айви чудово підійдуть до ваших кексів або тортів. Для цього їх треба просто знову засипати цукром.
Якщо ви полюбляєте експериментувати, то наливку з айви можна робити разом із яблуками та грушами, просто додаючи якусь кількість обраних вами фруктів до айви на власний розсуд. Важливо, щоб яблука і груші були твердих порід і не розпались на кашу в банці, бо це зробить наливку мутною.
Айва до чаю
Для приготування цього рецепту вам знадобиться:
- 1 кг айви
- 300 грамів цукру
Рецепт айви до чаю дуже простий. Спочатку ретельно вимийте фрукти, видаліть насіння і наріжте айву на дрібніші шматочки. Очищати айву від шкірки не потрібно. Потім помістіть айву у більшу скляну банку і засипте цукром. Найкраще це робити шарами. Наповнивши банку, залиште її на 2-4 дні, поки айва не пустить сік.
Після закінчення цього часу фрукти і сік потрібно помістити в каструлю, довести до кипіння і на малому вогні тушкувати близько 10 хвилин, поки рідина трохи не випарується, а шматочки айви не стануть м’якими.
Готову айву до чаю треба розкласти в вимиті і сухі банки і пастеризувати близько 10 хвилин. Після охолодження переконайтеся, що кришки банок закриті та щільно закрийте. Вже через кілька днів айва стане придатною для доповнення до чаю, але чим довше вона буде витримуватися, тим інтенсивнішим буде смак. Також непогано додати нарізаний імбир, який додатково зігріє вас в осінні та зимові дні.
Немає коментарів:
Дописати коментар