Без пампушків не обходиться жодне Різдво на Галичині. Утім, незважаючи на усталені уявлення про те, що це суто обрядова випічка, пампушки часто печуть впродовж року. І мають рацію, бо це дуже смачно.
Як спекти пампушки - далі у переписі, який я успадкувала ще від моєї бабці.
Тісто:
800 грам пшеничного борошна вищого гатунку
300 мл молока
50 грам пресованих дріжджів
250 грам цукру
100 грам розтопленого масла
1 пакетик ванільного цукру
20 мл горілки
4 жовтки
цедра одного лимона
дрібка солі
Поки дріжджі підходять змішуємо троє жовтків цукор і молоко до однорідної маси. До борошна додати ваніль і цедру, а потім вилити дріжджі і жовтково-молочну суміш. Замісити тісто. Під час замішування додайте розтоплене масло. Прослідкуйте, щоб масло не було надто гаряче. Вимішувати тісто треба допоки воно не буде легко відставати від стінок миски. Тісто має бути м'яке.
Відставити у тепле місце на дві години, щоб підійшло.
Після того, як тісто підійшло, ще раз перемішуємо, виробляємо кульки, які начиняємо на власний смак - маком, конфітюром або пекти пампушки без нічого. Я використала вишні у власному соку, які заготувала влітку.
Способів виробляння пампушків є щонайменше три. Ви можете робити кульки руками, можете розтачати велику плахту тіста і повирізати пампушки шклянкою. А третій спосіб - для найбільш лінивих: готуєте велику плахту тіста, зверху на тісто симетрично ложкою ставите вашу начинку, а потім зверху все накриваєте іншою плахтою тіста і шклянкою вирізаєте готові пампушки. Я регулярно користуюсь першими двома способами.
Пекти пампушки треба у великій кількості добре розігрітої олії у чавунному ронделику. Можна використовувати рафіновану соняшникову олію або ріпакову. Випікати з двох боків доки пампушки не набудуть рівномірного світло коричневого кольору. Після того, як ви виймете печені пампушки з олії, їх треба викласти на паперовий рушничок, щоб позбутись залишків олії. До речі, горілку я давала до тіста саме для того, щоб пампушки не всотували надто багато олії. Коли пампушки охолонуть, посипте їх цукром-пудрою. Я додаю до цукру пудри ваніль або корицю для більш різдвяного настрою.
Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар