Медовий пляцок з дозріваючого тіста


Медовий пляцок - це ще один неодмінний атрибут галицького Різдва. Приправлений духмяними спеціями - гвоздикою, кардамоном, імбиром і корицею, цей пляцок стане окрасою вашого святкового столу.
Тісто:
350 грамів меду
1 шклянка цукру
250 грамів масла вершкового
1 кг пшеничного борошна
5 яєчних жовтків
250 мл молока
0,5 чайної ложечки солі
1 ложка соди
Кориця, імбир, кардамон, гвоздика.

На водяній бані розтопила мед, додала ложку соди. Окремо збила жовтки, молоко і цукор до однорідної маси і додала до теплого (не гарячого!) меду. Туди ж додаю усі спеції. Просіюю до цієї маси борошно і замішую тісто. Тісто повинне бути туге, пластичне, тож борошна може забрати дещо більше.

Після цього ставимо тісто на холод дозрівати. Тісто може стояти на холоді від доби до двох-трьох тижнів. Колись давно це тісто могло дозрівати навіть і 5-6 тижнів, набирати смаку. Згідно із старопольськими звичаями, таке тісто замішувалося тоді, коли у сім'ї народжувалась донька, а медівник випікався у день її шлюбу.

Оптимальна температура "дозрівання" тіста - 10 градусів вище нуля. Подбайте, щоб у холодильнику поруч із тістом не було інших продуктів із гострим запахом, якого може набрати наше медове тісто. Посудину з тістом накрийте бавовняною тканиною або звичайною алюмінієвою фольгою.

Після виймання з холодильника тісто має постояти близько 30 хв при кімнатній температурі. Далі ми ділимо тісто на рівну кількість кавалків - майбутніх пляцків. Розвалковуємо кожен кавалок тіста і ставимо у форму. У мене форма квадратова. Пляцок рівномірно проштрикуємо виделкою, щоб не було пухирців. Форму не змащуємо, але натомість встеляємо пергаментом, щоб медівник не прилип. У мене зазвичай виходить 9-10 коржів. Якщо ви бачите, що у вас більше, то можете зробити сухарики.

Печемо близько 15 хв при температурі 180 градусів Цельсія. Але слідкуємо, бо пляцки печуться дуже швидко. Тому коли пляцок набуде золотистого кольору, виймаємо, викидаємо з форми і даємо охолонути.

Крем:
1 літра жирної сметани (33%)
1,5 шклянки цукру-пудри
1,5 шклянки мелених грецьких горіхів (можна мигдальні горіхи)
1 шклянка перемеленого на млинку чорносливу

Холодну сметану збиваємо міксером, додаючи пудру, горіхи і чорнослив. Збиваємо крем поки не загусне.

Пляцок перемащуємо і даємо постояти ніч у холодному місці, щоб коржі пропитались.

Немає коментарів:

Дописати коментар